Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Καμία εξάρτηση από τα μονοπώλια

Ζητήματα γύρω από τα οικονομικά των κομμάτων και τη «διαφάνεια», η εμπειρία από άλλες χώρες, αλλά και θέματα σχετικά με την επικαιρότητα, όπως η αλλαγή του αρχηγού της ΕΥΠ, τα μέτρα για την ενεργοποίηση των καμερών παρακολούθησης σε βάρος του λαϊκού κινήματος και την ίδρυση τράπεζας DNA, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους δημοσιογράφους. Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε ακόμα για το ιστορικό αρχείο του Κόμματος και το κτίριο που θα κατασκευαστεί για να το στεγάσει, για τις προβοκατόρικες επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ και άλλα ζητήματα. Παραθέτουμε τον διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): -- Υποστηρίξατε ότι δεν αρκεί η κρατική επιχορήγηση για την άσκηση των δραστηριοτήτων του κόμματός σας. Από την άλλη, δεν θέλετε έλεγχο σε χορηγίες ή δωρεές οποιουδήποτε ύψους από ιδιώτες. Ο πολίτης, πώς μπορεί να γνωρίζει ότι υπάρχει διαφάνεια και εντιμότητα στα οικονομικά των κομμάτων;

-- Ο πολίτης δεν μπορεί να ξέρει και δεν μπορεί να ελέγξει και να μάθει τίποτα. Ο κ. Παπανδρέου λέει παραδείγματος χάρη: εμείς βάζουμε τους ισολογισμούς στο internet. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνε». Το ΠΑΣΟΚ ταΐζει το internet. Γι' αυτό λέω ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο ότι μπορεί να σε ελέγξει, όταν πραγματικά δεν μπορεί να σε ελέγξει.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τι μπορεί να δει ο απλός εργαζόμενος: Να ξεχωρίσει τα κόμματα, που με τις αποφάσεις υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των επιχειρηματιών συνολικά, ή και ειδικά κάποιων επιχειρηματιών, και τα κόμματα εκείνα τα οποία αρνούνται να το κάνουν. Τις πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων μπορεί να τις ελέγξει. Καθαρά πράγματα.

Και να πω και ένα άλλο. Ας μην μπορεί ο εργαζόμενος να δει αν πίσω από μία πολιτική απόφαση υπάρχει μίζα. Εγώ σου λέω να μην υπάρχει καμία μίζα. Είναι καταδικαστέα μια απόφαση που επιτρέπει στους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και στους φτωχούς φτωχότεροι; Αυτό πρέπει να κρίνει ο πολίτης. Ούτε τα στελέχη μπορεί να κρίνει αν είναι καλά ή όχι. Δεν μπορεί να ξέρει.

Τα μέλη ενός κόμματος, ανάλογα πώς λειτουργεί, μπορούν να ελέγξουν, εάν μέσα στο κόμμα δίνονται απολογισμοί κλπ. Και θα ελέγξουν αυτοί μάλιστα που μετέχουν ενεργά και στη δράση. Κάποιος ο οποίος πάει και ψηφίζει κάθε 4 χρόνια, δεν έχει τα μέσα ελέγχου.

Αρα και στα μέλη μας και στα στελέχη και στους ψηφοφόρους μας, οι δικαιοδοσίες που θα τους δίνονται πρέπει να είναι δικαιοδοσίες που μπορούν να τις ασκήσουν, να μην τους κοροϊδεύουμε. Ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ μπορεί να ελέγξει κάλλιστα τις πολιτικές αποφάσεις του ΚΚΕ. Αυτός που επίσης είναι μέσα στο Κόμμα μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία του κόμματος, τα έξοδα, τα έσοδα.

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Και να πω και ένα άλλο: Ελεγχόμαστε. Αν η προσωπική μας ζωή υπερβαίνει τα έσοδά μας που λογικά έχουμε, βεβαίως μπορεί να ελεγχθούμε. Ασε που θα προξενήσουμε αμέσως ερωτηματικά. Λίγο-πολύ ας πούμε τα μέλη του Κόμματος, εγώ σου λέω και οι φίλοι και οι οπαδοί, για να μη σας πω οι γείτονές μας, ξέρουν τα έσοδα, καταλαβαίνουν τα έσοδα του κάθε στελέχους του Κόμματος.

Δεν ξέρουν περίπου τα έσοδά μας ποια είναι; Οταν δουν απότομα ότι κάνεις μια πολυτελή ζωή και δεν έχεις πάρει και κληρονομιά, δεν πέτυχες και τον αριθμό του λαχείου και να έχει δημοσιευτεί, τι θα πει ο άλλος;

Αρα λοιπόν, για να ανακεφαλαιώσω, όλα αυτά που συζητούμε στη Βουλή είναι πράγματα τα οποία είναι για τα μάτια του κόσμου. Τι μπορεί να ελεγχθεί: Τα εκλογικά έξοδα μπορούν να ελεγχθούν. Τα ατομικά εκλογικά έξοδα μπορούν να ελεγχθούν. Και αν όχι μέχρι δεκάρας που λέμε, αλλά περίπου μπορούν να ελεγχθούν. Εγώ σου λέω ότι τα μεγάλα κόμματα υπερβαίνουν τα έσοδά τους. Από πού ελέγχονται; Γιατί τα εκλογικά έξοδα κατά κανόνα είναι φανερά. Γιατί υπάρχουν και τα κρυφά εκλογικά έξοδα. Οταν ας πούμε κάποιοι πηγαίνουν και κρατάνε 50 ευρώ στο χέρι ή 100 ή 500 ευρώ για να ψηφίσουν, παίρνουν και το 50άρι - δεν θέλω τώρα να αναφέρω και περιοχές και ποιες κατηγορίες είναι. Για να μην πω τώρα άλλα πράγματα. Αλλά έστω τα δημόσια, αυτά που βλέπουμε.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ευρωεκλογές. Είδατε να νοικιάζουμε εκλογικά κέντρα; Περίπτερα είχαμε. Τα κομματικά μας γραφεία γίνονται εκλογικά κέντρα. Φαίνονται αυτά τα πράγματα. Αν χρησιμοποιείς ελικόπτερο, αν χρησιμοποιείς ξέρω γω τζετ, φαίνονται αυτά.

Ανάγκη να θωρακιστεί το κίνημα

Π. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»):-- Θα ήθελα το σχόλιό σας και για την αιφνιδιαστική αλλαγή του αρχηγού της ΕΥΠ...

-- Για την αλλαγή του αρχηγού της ΕΥΠ. Το πράγμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Οχι γιατί άλλαξε ο αρχηγός της ΕΥΠ, άλλωστε ο αρχηγός της ΕΥΠ κάποια χαρακτηριστικά πολιτικά πάντα πρέπει να έχει. Αλλά η επιλογή του χώρου από τον οποίο προέκυψε ο νέος αρχηγός και η αιτιολόγηση.

Κατ' αρχήν η ΕΥΠ δεν έχει μόνο αποστολή την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας όπως λένε. Η ΕΥΠ πάντα είχε έντονη εσωτερική παρέμβαση, παρακολουθήσεις κλπ. όλων των κομμάτων. Δηλαδή και των αστικών κομμάτων, αλλά από διαφορετική σκοπιά. Γιατί παρακολουθούνται και μεταξύ τους οι αστοί. Και υπήρχε παλαιότερα στην ΕΥΠ ταμπέλα που έλεγε: «ΚΚΕ». Τώρα έχει φύγει, δεν έχει ταμπέλα. Παρακολουθείται η δραστηριότητα των κομμουνιστών, αριστερών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων, κομμάτων.

Σήμερα όμως επισημοποιείται αυτό το πράγμα. Προσέξτε, με ποια εξήγηση: ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα, στην τρομοκρατία και στους αντιεξουσιαστές κλπ. Και επομένως τα βάζω όλα σε ένα καλάθι μέσα και μπορώ να δικαιολογήσω παραβίαση ας πούμε. Καλά, ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά μας στο ΚΚΕ δεν χρειάζεται να φέρουμε αποδείξεις, αλλά τώρα πια επισημοποιούνται τα πάντα, «πρέπει να το κάνω γιατί μπορεί να υπάρχει διασύνδεση».

Για να δούμε τώρα τι διασυνδέσεις υπάρχουν. Υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο κράτος, στο οργανωμένο έγκλημα, στους επιχειρηματίες και στις στημένες οργανώσεις που παρεμβαίνουν για διάφορους λόγους προβοκατόρικα.

Εμείς λοιπόν τι «φοβόμαστε»: Οτι ακριβώς επισημοποιώντας αυτή τη διαπλοκή τελικά θα υπάρχει προσπάθεια να τσακιστεί το λαϊκό κίνημα, να χτυπηθεί το ΚΚΕ. Διότι κάθε κίνημα, απεργιακό κλπ., το λένε τρομοκρατία.

Και επιπλέον, για να σας πω και το τελευταίο, στη Σκιάθο που μαζεύτηκε το «ανφάν γκατέ» των σοσιαλιστών εκεί, ταυτίστηκε η τρομοκρατία με το ριζοσπαστισμό. Τον λένε «ακραίο», «ακραίος ριζοσπαστισμός»! Τι θα πει ακραίος ριζοσπαστισμός; Για μας ο ριζοσπαστισμός είναι ένα πράγμα, μπορεί να έχει αποχρώσεις, διαφορές ή ρεύματα, εν πάση περιπτώσει μέσα στο ριζοσπαστισμό. Τι θα πει «ο ακραίος»; Βάλανε τη λέξη «ακραίος ριζοσπαστισμός» για να πούνε τι; Αν ο ριζοσπαστισμός δεν φτάνει μέχρι το τέλος, δηλαδή, τη ρήξη και την ανατροπή, δεν είναι ριζοσπαστισμός. Εμείς αυτά τα λέμε στο καταστατικό μας. Εκτός αν επιστρατευθούν τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής και πουν ότι όποιος έχει στο καταστατικό αυτή τη θέση είναι έξω από τα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή ανοίγει η βεντάλια πάρα πολύ. Και επομένως εμείς επισημαίνουμε ότι πρέπει να θωρακιστεί το κίνημα από αυταπάτες, από πλάνα επιχειρήματα, ψευτοεπιχειρήματα κλπ.

Συνδέουν το ριζοσπαστισμό με το έγκλημα

Ξ. ΖΗΚΙΔΗΣ («ΝΕΤ»): -- Κυρία Παπαρήγα, γιατί επισημάνατε το χώρο από τον οποίο προέρχεται ο νέος αρχηγός της ΕΥΠ;

-- Εννοώ ότι είχε ειδικευτεί στα θέματα τρομοκρατίας. Δεν μιλάω για πολιτικό χώρο, προσωπικά ούτε γνωρίζω τον πολιτικό χώρο που ανήκει ο κύριος, ούτε και με ενδιαφέρει. Δεν επρόκειτο να βάλουν κανέναν κομμουνιστή, ούτε και διεκδικούμε αυτές τις θέσεις, αλίμονο.

Κοιτάξτε να δείτε. Υπήρχε μια ειδική Υπηρεσία Τρομοκρατίας εσωτερικά. Τώρα γίνεται ένα με την ΕΥΠ, έτσι καταλαβαίνουμε. Και βάζουν το πρόσωπο εκείνο που έχει την κατάλληλη εμπειρία. Και έγινε πολύ μεγάλη προβολή του ρόλου ας πούμε των μηχανημάτων της ΕΥΠ για την αποκάλυψη του κυκλώματος του εγκληματικού, που βεβαίως διασυνδέεται με επιχειρηματίες, με πολιτικούς κλπ. Πολύ μεγάλη προβολή. Γιατί να προβάλλεις τα μηχανήματα της ΕΥΠ και να μην προβάλεις το χώρο που είχε ευθύνη; Τα μηχανήματα τα δανείζεσαι. Δηλαδή όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε είναι κατά τη γνώμη μας για να αναβαθμιστεί. Αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της ΕΥΠ, αλλά να υψωθεί ακόμα περισσότερο στη συνείδηση του λαού ο ρόλος της ΕΥΠ και να γίνει ενδεχομένως ο κύριος φορέας.

Δεν μιλάμε στενάχωρα για λογαριασμό της Αστυνομίας, αλλά κατά τη γνώμη μας πρόκειται να δρομολογηθούν διάφορες αλλαγές. Και δεν είναι μόνο ελληνικές τώρα, είναι ευρωπαϊκές και γενικότερες, όπου δημιουργούνται πιο σύγχρονοι και πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί. Οχι για να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα, που κι εμείς θέλουμε να χτυπηθεί, αλλά για να θεωρείται στη συνείδηση του κόσμου διασυνδεδεμένος ο ριζοσπαστισμός με το οργανωμένο έγκλημα.

Δεν δεχόμαστε επέμβαση στην εσωτερική μας λειτουργία

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΒΗΜΑ»):-- Και σε άλλες χώρες επιχειρείται ας πούμε η θεσμική αλλαγή σε σχέση με τη διαφάνεια και τον έλεγχο των κομμάτων και νομίζω πρόσφατα στην Πορτογαλία. Το συνδέετε με την παρέμβαση που κάνετε σήμερα;

-- Ηδη στο κείμενο που σας μοιράσαμε, αναφερόμαστε ότι πρόκειται για μία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε διάφορες χώρες υπάρχουν καταστάσεις που μας θυμίζουν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Ενα κόμμα, παραδείγματος χάρη, για να βάλει υποψηφιότητα πρέπει, ανάλογα, σε μια χώρα να φέρει 10.000 υπογραφές μελών του, επώνυμα. Παπαρήγα Αλέκα ας πούμε, διεύθυνση τάδε, επάγγελμα τάδε, για να πιστοποιείται. Αλλού χρειάζονται 15.000, αλλού χρειάζονται 9.000. Στην Πορτογαλία παραδείγματος χάρη πρέπει να δώσουν 7.500 μέλη. Αλλά και ο έλεγχος στα εσωτερικά του κόμματος. Εκεί οι ισολογισμοί, εκείνο, το άλλο, έχουν γνώμη για το πού ξοδεύεις και τι, αν ξοδεύεις εκεί ή εκεί.

Και έχει επεκταθεί και στο εξής ζήτημα: Με δόλωμα τα οικονομικά, «θα σας κόψουμε το παραδάκι», ελέγχουν και πώς εκλέγεται η Κεντρική Επιτροπή, τη διαδικασία εκλογής του Γραμματέα ή του Προέδρου. Και αυτά ισχύουν σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης και ισχύουν και στην Τουρκία. Αλλά όχι μόνο στην Τουρκία, που κοιτάμε αφ' υψηλού την Τουρκία, και στην Πορτογαλία και αλλού. Δηλαδή ελέγχεται και η εσωτερική διαδικασία ανάδειξης στελεχών και εκλογής. Και θα σου λέει: «Δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένος ο τάδε». 'Η «ποιος την κάνει την πρόταση;». 'Η «πρέπει να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι» ντε και καλά, να υπάρχουν τόσοι. Και το δόλωμα είναι το οικονομικό.

Και μην ξεχνάτε ότι με δόλωμα πάλι το οικονομικό, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει, περίπου υποχρεωτικά - δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία του Ευρωσυντάγματος - ότι τα κόμματα πια θα εκφράζονται μέσα από ευρωπαϊκά κόμματα και στις εκλογές. Και υποστηρίζουν τον υποχρεωτικό σχηματισμό πανευρωπαϊκών κομμάτων. Ετσι έγινε και το ΚΕΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και μάλιστα πήρε μερικά κόμματα το ΚΕΑ, όχι γιατί τα έπεισε για τη χρησιμότητά του ή για την πολιτική του εμβέλεια, αλλά για το παραδάκι.

Εμείς αρνούμαστε να μπούμε σε ένα πανευρωπαϊκό κόμμα για να έχουμε την επιχορήγηση. Και σας το λέω καθαρά, αν πρόκειται να μπει ζήτημα επιχορήγησης ή εκείνο, εμείς θα πούμε το εκείνο και όχι την επιχορήγηση. Και δεν πρόκειται να τη δεχθούμε πια την επιχορήγηση. Και τώρα τη δεχόμαστε ακριβώς γιατί αφού τη δίνουν δεν θέλουμε οι ανισότιμοι όροι των κομμάτων να γίνουν περισσότερο ανισότιμοι.

Λοιπόν, υποβάλλεις το καταστατικό σου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και το ΚΕΑ, αυτό το τόσο... μη συστημικό (!) μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - είναι όλοι αντισυστημικοί - προκειμένου να πάρουν το παραδάκι συμμορφώνονται σε όλα. Και θα συμμορφωθούν ακόμα περισσότερο όταν θεσμικά ας πούμε κατοχυρωθούν. Από πού κι ως πού καθορίζεται η επέμβαση δηλαδή του κράτους στο πώς εκλέγεται ένα καθοδηγητικό όργανο, στο πόσα μέλη είναι και το πώς γίνεται ένα συνέδριο; Δηλαδή θέλουν να μας κάνουν κόμματα μηχανισμούς.

Οπως καταλαβαίνετε, εμείς το λέμε από τώρα, δεν θα πειθαρχήσουμε. Και όχι ότι δεν πειθαρχούμε στον έλεγχο, εκεί που υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο δραστηριοτήτων του Κόμματος που παίρνει τη μορφή επιχείρησης. Τον έλεγχο αυτό δεν μπορούμε να μην τον δεχθούμε.

Παρακολουθούνται και μεταξύ τους...

Κ. ΑΤΤΙΑΣ («ALTER»):-- Πριν από κάποιους μήνες ο κ. Αλαβάνος είχε αφήσει αιχμή ότι υπάρχουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Πριν από λίγο κι εσείς, ανάμεσα σε άλλα, είπατε ότι: «το ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα στο ΚΚΕ δεν χρειάζεται να φέρουμε αποδείξεις». Εχετε κάποιο στοιχείο γι' αυτό; Είναι η αίσθησή σας;

-- Εδώ παρακολουθείται η Νέα Δημοκρατία, παρακολουθείται το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούνται μεταξύ τους. Και δεν παρακολουθεί μόνο η ΕΥΠ. Την ΕΥΠ θα την παρακολουθεί η CIA, είναι η MOSSAD, είναι η ΜΙΤ, είναι όλοι αυτοί, ο παρακολουθήσας του παρακολουθήσαντος. Και οι νέες τεχνολογίες σήμερα είναι τέτοιες που διευκολύνουν. Εμείς το παίρνουμε σαν δεδομένο αυτό το πράγμα. Βεβαίως δεν συμβιβαζόμαστε. Και όταν έχεις ένα συγκεκριμένο στοιχείο θα το αποκαλύψεις, δεν πρόκειται να πεις: δε βαριέσαι, είναι σύμπτωμα του συστήματος. Αλλά και δεν μπορείς να βρεις αποδείξεις. Δεν παρακολουθούσαν τους Βλαστούς και τους άλλους; Από πότε; Δεν χρειάζεται να πιάσεις κοριό στο σπίτι σου.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Το προϊόν της παρακολούθησης δεν θα το δεις γραμμένο στις εφημερίδες. Στις εφημερίδες και στην τηλεόραση θα δεις τα παραμύθια που γράφονται. Την πραγματική παρακολούθηση δεν τη δίνουν, κορόιδα είναι; Θα το καταλάβουν. Την χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους.

Εδώ είδατε πώς παρακολουθούσαν αυτούς, ένα χρόνο, όλες τις συνομιλίες. Και αυτοί που μιλούσαν από τη φυλακή απ' ό,τι φαίνεται ξεσκολισμένοι είναι, επαφές είχαν και με κάποιους από την Αστυνομία και με κάποιους πολιτικούς και δεν πήραν χαμπάρι ότι τους παρακολουθούν. Και περίμεναν ένα χρόνο για να βγουν στην επιφάνεια. Και τρία χρόνια μπορεί να κάνουν προκειμένου να βγάλουν κάτι. Και δεν θα το βγάλουν και ποτέ στην επιφάνεια.

Τι να βγάλουν για το ΚΚΕ; Δεν κάνουμε τίποτα αξιόποινο για να το βγάλουν. Καταλάβατε; Αυτά που λέμε εμείς είναι πώς θα γίνουμε αποτελεσματικότεροι και μαχητικότεροι εναντίον του συστήματος, αυτά συζητάμε. Ακριβώς η παρακολούθηση από το ΚΚΕ δεν βγάζει ούτε ποινικά αδικήματα, ούτε μαύρο χρήμα, ούτε μίζες. Και επομένως γιατί να τα δημοσιοποιήσουν; Τα παραμύθια δημοσιοποιούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ